inter town/region express bus ticketing

Posted: Oktober 15, 2009 in alamsekitar, ekonomi/biz

tahun ni banyak kali sangat dah guna bas ekspres ke KL dan selalu beli 1 tiket pergi dan 1 tiket balik yang berasingan. tiket boleh dibeli di mana2 kaunter kerana booking dibuat online seperti di kaunter mutiara ekspress (sekadar contoh). timbul keinginan baru dalam hati aku kalaulah mutiara boleh buat booking tiket macam tiket flight alangkah bagusnya untuk penumpang tetap seperti aku yang selalu travel dengan mutiara.

maksudnya, tiket pergi balik atau tiket semusim atau tiket pergi balik untuk tempoh setengah tahun atau setahun, boleh di beli bila2 masa dan tarikh perjalanan dibook dan dikonfemkan sebelum perjalanan, biasalah tertakluk kepada kekosongan tempat duduk, dengan hanya membuat panggilan. sudah tentu tiket yang dibeli itu mempunyai maklumat penumpang seperti nama, IC no.

season tiket contohnya mempunyai jumlah perjalanan tertentu seperti 6 kali perjalanan atau 10 kali perjalanan untuk destinasi tertentu. cth KB – KL – KB. sedikit berbeza dan sedikit advance berbanding airline ticket yang mana airline tiket hanya untuk perjalanan SEKALI pergi dan balik untuk tempoh tertentu seperti 3 bulan atau setahun.

dengan itu, syarikat bas mendapat bayaran tiket yang lumayan secara advance. mutiara hanya perlu upgrade kan sedikit sistem ticketingnya untuk menampung maklumat diri dan perjalanan penumpang. sistem bonus atau diskaun juga boleh ditawarkan kepada pelanggan tetap mengikut kekerapan perjalanan. selepas ini bukan hanya syarikat airline yang ada kad “enrich” (MAS) atau “miles & more” (star alliance) tetapi mutiara juga akan ada “pearl” travellers kad!!!

syarikat bas ekspress mutiara dipersilakan perkenalkan sistem yang menarik ini bermula januari 2010! please.

info nasi tambah: link kepada artikel pasal pengerusi eksekutif konsortium e mutiara.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s