Ceiba pentandra

Posted: Julai 1, 2009 in seni&warisan, sukan/hobi, Uncategorized

kekabu

Pokok Kekabu merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Mexico, Amerika Tengah, Caribbean, utara Amerika Selatan, dan (sebagai C. pentandra jenis guineensis) barat Afrika serta Asia Tenggara. Nama botaninya Ceiba pentandra.

Pokok kekabu merupakan sejenis pokok yang amat dihargai pada suatu masa dahulu. Ini kerana buahnya berbentuk kekapas, merupakan satu gentian pelbagai guna yang penting pada suatu masa.

details di wikipedia…

budak2 sekarang di bandar2 terutamanya, pasti tak tau dah tentang species ni. sekarang ni, senang je beli bantal kapas tiruan atau span. macam2 teknologi daripada yang odor free, bug free, dan merawat tulang belakang.

baru2 ni mak aku proses kekabu ni. ada la dalam dua guni besar tengah jemur tengah laman.

DSC00492

DSC00494

DSC00495

DSC00493

Komen-komen
  1. Najwa Aiman berkata:

    Arwah Opah Wah aku dulu buat production kecil-kecilan bantal daripada kekabu. Kat laman rumah dia di Bidor tu ada pokok kekabu masa tu. Sekarang… entah…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s