desperate to survive?

Posted: Januari 10, 2009 in politik

Org Iran, mula2 dia pandai tiru teknologi, bukan cipta. Mungkin sekarang dia dah pandai cipta.

Most probably, dia guna buku English juga mula2 tu. Bila dah advance, mungkin dia buat buku bahasa dia.

Adakah kita dah advance mcm diorang?

Mereka pernah beli 6 butir Gas Turbine (besar tu) dari US dulu. Kalau org lain, lepas beli mesti panggil org US buat training mcm mana nak guna, then beli spare part untuk maintenance.

Tapi diorang, lepas beli, senyap. Apa dia buat pun org tak tahu, semua heran.

Assumption, dia buat reverse engineering, tiru balik.

Jet pun dia dah pandai buat. Believe me, org bijak kalau dah desperate, apa2 pun boleh buat. Org tak bijak, kalau desperate, terus rebah.

Org kita pun, yg duduk kat luar negeri, boleh kata berjaya sebab kerja kuat.

Sbb apa kerja kuat? Sbb keadaan memerlukan dia jadi begitu, kalau tidak dia pun rebah. Org kita kat tanah air, manja. Sbb apa? Keadaan tidak memerlukan dia kerja keras.

Cuba tengok level English kita masa mula2 masuk UIA…

Adakah hebat? Aku dak… Aku pandai English selepas masuk UIA… Terpaksa belajar jugak mcm2 mana pun. Takde siapa nak tolong terjemah, buka kamus sendiri.

Keluar UIA, dah siap sedia. Sebab apa? Sbb keadaan memaksa aku jadi gitu…

So, the formula is… create keadaan yg memaksa tu… Pandai2lah dia nak survive nanti… Jangan suap, nanti dia jadi manja.

Lu pikirlah sendiri…

Komen-komen
  1. Najwa Aiman berkata:

    Ekekekekeke… Nanti penjuang bahasa dan pencinta mati syahid marah! Dewa-dewa mereka yang duduk di atas sastera.. eh.. atas kayangan pun murka! Ekekekekekeke…

    Biarlah mereka bermanja-manja…

  2. globalmalau berkata:

    bagus jugak …boleh baca baca.

    salam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s