beli kereta

Posted: Jun 8, 2008 in alamsekitar, ekonomi/biz, seni&warisan, Uncategorized

kenapa pembelian kereta (beberapa model baru as at june 2008) amat berbeza dengan pembelian barang-barang lain di pasar atau di kedai perabot? bayar duit dapat barang. atau kalau pilih untuk bayar secara ansuran atau loan, bayar down payment sikit dan tunggu loan approved terus dapat dan boleh bawa balik barang.

kenapa perlu booking dulu dan kena tunggu 5-6 bulan baru dapat kereta. kenapa barang merchandise tersebut tidak tersedia ada di kedai? sepatutnya dalam sebulan tunggu okay la sebab tunggu loan approved dalam 2-3 minggu baru dapat kereta, atau paling lambat 6minggu barang yang dipanggil kereta tu ada tersedia.

aku rasa hal ini terjadi sebab sikap dan perangai rakyat negara ini. lepas ni kalau booking sampai setengah tahun takyah buat booking. blah je daripada kedai tersebut. sibuk sangat korang pegi booking, macam la barang tu limited edition kuar beberapa bulan je pastu stop produksi. lepas ni biar pengeluar tu buat kereta dulu baru booking/beli.

adakah orang lain di luar sana tidak rasa apa-apa bila kena booking dan tunggu sampai setengah tahun baru dapat barang?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s